Validatie van gegevens bij registratie of wijziging domeinnaam

Security
domeinnaam
Domein contacten

NIS2 is de opvolger van de oudere regelgeving NIS, Network Information Security. Deze richtlijn is in Nederland opgenomen in de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni). Vanaf 18 oktober 2024 zal het domeinregistratieproces hierop aangepast worden. Dit heeft effect op de registratie, verhuizing of updaten van een domeinnaam. Informatie over deze wijziging lees je in dit artikel.

Wat is NIS2?

Onze afhankelijkheid van digitalisering gaat gepaard met toenemende dreigingen. NIS1 heeft al voor verbeterde cyberveiligheid gezorgd. Maar in de huidige tijd is dit niet voldoende. Om de digitale weerbaarheid van organisaties in de Europese Unie te versterken is de NIS2 aangenomen. Deze richtlijn focust zich op risico’s die een bedreiging kunnen zijn voor netwerk- en informatiesystemen die worden gebruikt voor het leveren van diensten, zoals domeinnamen en het accuraat zijn van houdergegevens. Wil je hier meer over weten? Lees dan eens de informatiebrochure Cyberbeveilingswet van het Nationaal Cyber Security Centrum.

Verificatie van houdergegevens

Vanaf 14 oktober 2024 zal e-mailverificatie noodzakelijk zijn voor registratie, verhuizing naar ons of een update van het domeincontact. Deze wijziging zal gelden voor de volgende domeinextensies:

  • Oostenrijk: .at, .co.at, .or.at
  • Denemarken: .dk
  • Finland: .fi
  • Frankrijk en overzeese gebieden: .fr, .pm, .re, .tf, .wf, .yt
  • Duitsland: .de
  • Italië: .it
  • Polen: .pl

Wat betekent dit voor nieuwe registraties, verhuizing of updates?

Wanneer je na 14 oktober een nieuwe domeinnaam met een extensie zoals hierboven beschreven registreert, naar ons toe verhuist of het domeincontact bijwerkt, zal het proces domeinvalidatie gestart worden. De registrant zal een e-mail ontvangen op het opgegeven e-mailadres met een link. Door op die link te klikken kan je de verificatie afronden. Dit is eenmaal nodig per e-mailadres. Registreer je hierna meer domeinen met dezelfde registrantgegevens, hoef je dit niet nog eens te doen. Lukt de verificatie niet binnen 14 dagen? Dan worden alle domeinnamen die bij dit contact horen opgeschort.

Het opschorten is niet permanent. Hierna kan je alsnog de verificatie doen. De domeinen zullen dan weer actief worden gemaakt.

Wat betekent dit voor bestaande domeinnamen?

Als een domeinnaam voor 14 oktober 2024 is geregistreerd of naar ons toe is verhuisd, is verificatie nog steeds noodzakelijk. Je kunt dan ook een e-mail ter verificatie verwachten op deze datum. Het verschil met nieuwe registraties is dat je domeinen niet worden opgeschort als verificatie niet binnen 14 dagen lukt. Je hebt hiervoor de tijd tot 15 januari 2025. Is verificatie na deze datum nog niet gelukt, dan zullen de domeinen wel opgeschort worden.

Registreer of verhuis jouw domeinnaam

Registreer of verhuis jouw domeinnaam naar Oxilion. Wij zitten klaar om jouw domeinnaam te leveren met een hoge mate van persoonlijke support.